Dieta dla osób starszych

Seniorzy oraz osoby w podeszłym wieku powinni unikać niektórych produktów w diecie. Odpowiednio dobrany jadłospis pod indywidualne potrzeby każdej z osób jest bardzo ważny, zwłaszcza jeśli chodzi o profilaktykę różnych schorzeń oraz chorób. Organizm u seniorów pracuje znacznie wolniej, znacząco zmniejsza się ilość wydzielanej śliny oraz soków trawiennych, przez co trawienie staje się nieco bardziej utrudnione. Właściwie ustalona dieta może wspomóc funkcjonowanie organizmu osoby starszej lub je znacznie pogorszyć.

Seniorzy oraz osoby w podeszłym wieku powinni unikać niektórych produktów w diecie. Odpowiednio dobrany jadłospis pod indywidualne potrzeby każdej z osób jest bardzo ważny, zwłaszcza jeśli chodzi o profilaktykę różnych schorzeń oraz chorób. Organizm u seniorów pracuje znacznie wolniej, znacząco zmniejsza się ilość wydzielanej śliny oraz soków trawiennych, przez co trawienie staje się nieco bardziej utrudnione. Właściwie ustalona dieta może wspomóc funkcjonowanie organizmu osoby starszej lub je znacznie pogorszyć.

W prywatnych lub państwowych domach opieki, jak na przykład: domy opieki duszniki zdrój lub dom spokojnej starości dolnośląskie, osoby starsze, które są schorowane lub walczą z niepełnosprawnością, mają przystosowaną dietę pod swoje potrzeby i wymagania lekarzy. U osób w podeszłym wieku zapotrzebowanie na energię znacznie się zmniejsza – u kobiet wynosi 1500–1700 kcal, natomiast u mężczyzn 1800–2000 kcal. Wpływa na to słaba przemiana materii oraz w znacznym stopniu obniżony poziom aktywności fizycznej. Seniorzy nie powinni dostawać w ciągu dnia ani zbyt mało, ani zbyt dużo kalorii. Bardzo szybko może doprowadzić to do niedożywienia lub otyłości. Podczas sporządzania jedzenia dla osób starszych szczególną uwagę należy zwrócić na to, aby w posiłkach znajdowały się: produkty zbożowe, warzywa, owoce, mięsa, wędliny, ryby, jaja, tłuszcze roślinne, a także mleko i przetwory mleczne. Ważne jest więc, aby jedzenie było przygotowywane tak, by dostarczało wszystkich niezbędnych składników.

Posiłki oraz przekąski przyrządzane specjalnie dla seniorów powinny być lekkostrawne. Jest to bardzo ważne. Istotne jest także, aby podawać mniejsze porcje jedzenia, ale częściej, np: 5 mniejszych posiłków w ciągu dnia. Osoba starsza będzie dzięki temu najedzona, ale nie przejedzona.

 

Listy polecające domy opieki "Arkadia"

"Dziękuję całej załodze Domu "Arkadia" w Opolicy za bardzo dobrą opiekę nad naszą Mamą Reginą Rapp. Wszystkie Panie opiekujące się Mamą były bardzo zaangażowane, miały dobre podejście do osoby starszej ..."

"Wszystkim pracownikom Domu Opieki Społecznej na czele z Panią Prezes za cierpliwość, wyrozumiałość i słowa pocieszenia. Dziękujemy za każdą pomoc ze strony sióstr, nigdy nasze prośby nie zostały zlekceważone, pomagały nam w każdej potrzebie, służyły pomocą i radami ..."